BODIMO SEBI NAJBOLJŠI PRIJATELJI IN SKRBNI STARŠI

17.09.2019

Pričakovanja do samega sebe in odnos do zahtev, ki jih imajo drugi do nas, postaneta  mehanizma, ki določata kvaliteto našega počutja, občutek lastne vrednosti, samospoštovanje… Ko dobimo občutek, da situacije več ne obvladujemo, zapademo v t.i. »stresno stanje«, ki z vsemi svojimi simptomi samo še potrjuje, da nismo dovolj dobri. Znano je namreč, da je človek pod vlivom stresa dejansko manj učinkovit, ima zmanjšano pozornost, ni dobro organiziran, težko razmišlja, ima zmanjšano motivacijo in še cel kup simptomov, zaradi katerih se psihično in fizično dejansko slabo počuti.

Poskušajmo pogledati na stres kot na dejstvo, ki sam po sebi ni nevaren,  saj je, je bil in bo. Naše dojemanje, doživljanje in odnos do tega »dejstva« je tisto, kar lahko postane za nas nevarno. Tu pa se pojavijo velike razlike med posamezniki. Situacija, ki je za nekoga povsem neobremenjujoča, lahko za drugega predstavlja zelo veliko obremenitev in stisko.

Osebne stiske doživljamo vsi, način in oblika pa je odvisna od mnogih subjektivnih dejavnikov. Zagotovo pa je res, da je izhod lažji in hitrejši, če smo zdravi, imamo urejene osnovne življenjske pogoje, odnose, razumevanje in oporo.

Zato je še toliko bolj pomembno, da pravočasno poskrbimo zase, za svoje telo in duha. Da zavestno, kljub pomanjkanju časa, poskrbimo za zdrav način življenja, zdrave prehranjevalne navade, privoščimo si več gibanja, in spanja.

Za lahkotnejše življenje pa potrebujemo tudi negovanje duha. Umiriti se, biti sam s seboj,  je za marsikoga težka naloga, saj je ideal današnje družbe delo, visoka storilnost, biti v nenehnem pogonu in se dokazovati znova in znova, brez konca… oz. do takrat, ko nas k temu nekaj močno prisili in se moramo zaustaviti.

Ljudje smo v osnovi naravnani k temu, da se borimo proti spremembam, če je »cona udobja«, v kateri živimo,  še zadovoljujoča. Šele »krizno stanje« nas prisili in potisne v drugo smer, pa naj bo to bolezen, psihične tegobe, neurejeni odnosi, izgube…

Ne čakajmo tako dolgo, naredimo nekaj zase že danes!

Odločimo se, da smo pomembni zase in za druge!

Vse objave