MELANHOLIJA – NE HVALA!

03.11.2019

Mi sami smo tisti, ki določamo pogled na svoje življenje in način doživljanja zunanjih okoliščin. S svojimi mislimi lahko ustvarjamo veliko lepega ali pa si z njimi otežujemo vsakdanjik.

Znani rek pravi, da če nam je življenje natrosilo limon, si pač naredimo limonado. Pomembno pa je, da si jo posladkamo po svojem okusu! Zveni morda preveč poenostavljeno, a nosi sporočilo.

Če smo bolj dovzetni za vremenske vplive, je na nas, da v prihajajočih mesecih še bolj  izkoristimo vsako priložnost za dvig razpoloženja, da izkoristimo vsak »sončni žarek« za osvetlitev pogleda navznoter in navzven, da iščemo priložnosti za druženje, zabavo, smeh, pogovor in razbremenitev čustvene napetosti.

Pogost simptom anksioznega in depresivnega razpoloženja je zapiranje vase, omejevanje stikov z drugimi, odpor do druženja in vse intenzivnejše premlevanje težavnih in navidezno brezizhodnih misli, ki jih običajno spremljajo močna čustva zaskrbljenosti, žalosti, krivde, prizadetosti, razočaranja, obžalovanja…

Verjetno vsi vemo, kako pomembno je pravočasno ali vsaj čim prej izstopiti iz takega začaranega kroga. Pogosto je pa prav pri sebi to težko prepoznati. Morda celo prepoznamo, pa se tega  sramujemo, menimo, da bi s tem pokazali svojo šibkost, pomanjkljivost. Morda čustva zanikamo ali iščemo krivce za tovrstna čustva izključno zunaj sebe, s čimer si žal vzamemo tudi osebno moč za razrešitev in spremembo. 

Spremembo lahko naredimo le mi. Ni vedno lahko. Zahteva močno željo, trud, zahteva pripravljenost, da prekinemo z utečenimi navadami in vedenji, spremenimo podzavestna prepričanja, spremenimo način razmišljanja in doživljanja sebe in drugih. Zahteva močno voljo in zaupanje vase in v pozitiven izid. Zahteva, da se nanj osredotočimo in vanj verjamemo tako močno, da spremenjeno stanje dobesedno začutimo, kot bi se že zgodilo, s čimer mu dajemo dodatni motivacijsko energijski naboj. Včasih zahteva, da poiščemo strokovno pomoč, kar kaže na odgovoren odnos tako do sebe kot do drugih in ni nič nenavadnega ali celo sramotnega.

Lepo je, če vemo, da nismo sami. Obkrožimo se z ljudmi, ki so nam blizu, ki nas razumejo. Pogovarjajmo se, govorimo o svojih čustvih, ne prikrivajmo in ne zanikajmo jih. Poiščimo aktivnosti, ki nas zanimajo in sproščajo, kjer doživljamo potrditev, izrazimo sebe, svoje talente ali vsaj zapolnimo svoje misli z nečim drugim.

Naredimo vsak dan nekaj drugače kot smo doslej, dovolimo si doživeti nekaj novega, začnimo tudi sebi podarjati malenkosti in čas, nekaj kar bo prijetno pobožalo našo dušo, nam vlilo optimizem, dalo novih moči in zaupanje v lepoto življenja.

Sprejmimo se take kot smo, sprejmimo trenutne življenjske izzive in izkoristimo prihajajoče krajše dni za povezovanje in okrepitev vseh tistih odnosov, ki smo jih morda zanemarili.

Vse objave