NOTRANJI MIR

20.12.2019

Pot k sreči, zdravju, blaginji, svobodi in človeškemu dostojanstvu je le ena in vodi v nas same. V življenju se srečujemo tako s srečo in osebno izpolnjenostjo, kot z neprijetnimi in bolečimi preizkušnjami. Kljub temu, da jih morda težko sprejmemo, so ravno te naša največja priložnost za osebni napredek in rast.

Kako, še posebno takrat, najti notranji mir, ohraniti upanje in zaupanje?

Kljub temu, da ni povsem preprosto, je takrat še toliko bolj pomembno, da se zavestno in načrtno znova in znova osredotočamo predvsem na stvari, ki nas razveseljujejo. Ne razmišljajmo toliko o težavah, ne potencirajmo s tem svoje bolečine in ne poskušajmo spremeniti tistega, kar ni mogoče spremeniti. Sprejmimo.

Življenje je včasih res težko razumeti, pomembno pa ga je sprejeti takšno kot je. Ko najdemo in ob tem zares občutimo hvaležnost za vse tisto, kar imamo, lažje prebrodimo prepreke, preživimo težje čase in najdemo višji smisel, h kateremu nas kličejo življenjske preizkušnje.

Za vzpostavljanje in ohranjanje notranjega miru moramo najti vsaj malo časa zase. Vse več nas je, ki nam je blizu meditacija. Različic meditacije je veliko. Osebno menim, da ni toliko pomembno kakšna je, temveč predvsem to, da z usmerjeno pozornostjo vase, poskušamo čimbolj umiriti svoje misli in telo, da pridemo čimbolj v stik s svojimi občutki, s svojo notranjo močjo, sami s seboj. Z meditacijo se naučimo povečati stopnjo koncentracije, kar prispeva k večji učinkovitosti tudi vvsakdanjem življenju.

Za nekoga ima lahko meditativni učinek tudi sprehod v naravo, za drugega delo na vrtu, ustvarjalna aktivnost, tek, molitev ali poslušanje primerne umirjene glasbe. Pomiri nas lahko tudi zaupni pogovor, ko si končno dovolimo izpovedati se, izraziti svoje skrbi, strahove, pokazati ranljivost in se tako razbremenimo teže, ki smo jo do sedaj nosili globoko v sebi.

Čas namenjen osebnemu razvoju ni nikoli izgubljen. Za vedno ostane z nami. 

Notranja moč, ki jo ob tem začutimo, nam pomaga ustvarjati življenje bolj po lastnem okusu. 

Potrebujemo pa močno željo po spremembi na boljše, vztrajnost, zaupanje vase in zaupanje v življenje.

Vse objave