POHVALA IMA VELIKO MOČ

25.02.2020

Kako radodarni smo s pohvalami? Jih težko izrekamo tudi svojim otrokom in najbližjim? Se morda bojimo, da bi lahko svoje otroke s pohvalami razvadili? Se bojimo, da bodo otroci tako postali dovolj motivirani le, če bodo prejemali priznanja ali celo nagrade?

Otroci se v resnici zaradi pohval NE razvadijo. Ravno nasprotno. Ugotovljeno je, da so otroci, ki jih motivirajo le zunanje in materialne nagrade običajno tisti, ki od odraslih prejemajo zelo malo pohval in spodbud. Raziskave kažejo, da pomanjkanje pohval in pozornosti ob otrokovih dosežkih, njihovem prizadevanju, trudu, primernem vedenju…, lahko okrepi ravno tisto, česar ne želimo – neprimerno vedenje in pomanjkljivo motivacijo.

S pohvalami otroke že od najzgodnejšega otroštva vodimo, z njimi lažje spozna in verjame, da je dober, da zmore, da se je vredno potruditi in vztrajati. Z njimi otroku pomagamo razviti pozitivno samopodobo. Otroci, ki jih starši pogosto pohvalijo, so bolj samozavestni. 

S to izkušnjo pa obstaja veliko večja verjetnost, da bodo tudi oni znali pohvaliti druge. Otroci naša sporočila ponotranjijo in uporabljajo tako zase, kot za druge. Z našimi pozitivnimi sporočili se tudi sami naučijo vlivati samozaupanje in zaupanja v druge. Velja pa seveda tudi obratno - zelo velika kritičnost staršev, lahko zelo hitro postane njihov način samogovora ter način razmišljanja in pogovora z drugimi.

Odrasli imamo pogosto težavo, ne samo z dajanjem, temveč tudi s sprejemanjem pohval. Za učenje in trening obojega pa ni nikoli prepozno.

Zadovoljni smo, ko nekdo opazi in pohvali naš trud, rezultat, ki smo ga dosegli ali nekaj dobrega v nas. Zelo dobro pa čutimo in vemo, kdaj je ta pohvala upravičena, primerno izrečena in predvsem iskrena.

Tudi pri otrocih ni nič drugače. Zato pretirano in preveč posplošeno hvaljenje brez pravega razloga, ni koristno, saj z njim lahko dosežemo ravno nasprotni učinek.

Za pohvalo se je vedno treba malo potruditi in najti pravi razlog zanjo. Ko to počnemo, iščemo »dobro« v ljudeh.  In ko se vse pogosteje trudimo poiskati v ljudeh ali v njihovih dejanjih nekaj dobrega, smo naredili zelo veliko zase in za druge. Verjetno več, kot si sploh predstavljamo.

Vse objave