POSESIVNOST V IMENU LJUBEZNI

02.09.2021

Med ljubeznijo in kontrolo v partnerskih odnosih je tanka meja. Vsak odnos mora zagotavljati dovolj prostora za vsakega partnerja posebej in za oba skupaj. 

Razliko med izdatno pozornostjo, ki smo jo povečini zelo željni in posesivnostjo, še posebno težko ločimo v času zaljubljenosti. Bolj ko smo lačni pozornosti, težje jo prepoznamo tudi kasneje. Morda prepozno opazimo, da je že zdrsnila preko nevidne meje v kontrolo in posesivnost.

Zelo pomemben signal, ki ga ni dobro spregledati, je stopnjevanje partnerjevih pričakovanj do nas, zahtev in postavljanjepogojev. Tudi zasliševanja, z namenom preverjanja našega življenja in preživljanja časa in ne iskreno zanimanje za naša čustva in počutje, prepoznavajmo kot alarm.

Ljubezen, ki se sprevrže v obsedenost in se začne prepletati s kontrolo o vsakem koraku, postane vse manj tisto, kar mislimo, da je. Partner si želi drugega polastiti, si ga podrediti, hkrati pa čuti velik strah, da bi ga izgubil. Pridruži se nenormalno ljubosumje, sumničavost, potreba po nadzoru, omejevanje odnosov z drugimi, destruktivno vedenje, kjer fizično nasilje še zdaleč ni izključeno.

Ko začutimo, da odnos vse bolj stiska pas okoli nas, je nujno jasno postavljanje mej. Prej, ko bomo to opazili in prej kot jih bomo začeli postavljati, bolje bo. Meje postavimo zaradi SEBE, četudi s tem pomagamo tudi partnerju, kljub temu, da bo morda to sam razumel povsem drugače.

Posesivnost in pretirana ljubosumnost večinoma izvirata iz čustvenih ran, ki smo jih doživeli v otroštvu. Slaba samopodoba, nezaupanje v ljudi ali negativne izkušnje s preteklimi odnosi, tudi strah pred zapuščenostjo, so pogoste pridružene lastnosti takih oseb.

Toda tudi naša podzavestna prepričanja niso nespremenljiva, če in ko se odločimo za spremembo tistih delov sebe, ki nas ne podpirajo več! Nezaupanje v partnerja bo plahnelo, ko bomo nadgradili zaupanje vase!

O pravi ljubezni lahko govorimo le tedaj, ko se odločimo za drugega zato, ker ga imamo radi in ne zato, ker ga potrebujemo. Ko zaupamo vase pa vemo, da izbiramo sami!

Vse objave