POSTAVLJANJE OSEBNIH MEJA - NAM GRE?

17.09.2019

Nemalokrat so razlogi za nezadovoljujoče odnose tudi v naši nezmožnosti, da bi postavili in jasnozačrtali »meje«. Spoštovanje meja drugih in postavljanje lastnih, je namreč eden od najpomembnejših temeljev za trdne in kvalitetne medsebojne odnose na vseh področjih.

Spreminjanje odnosov je izziv za vsakogar. Če gre za odnose z nam pomembnimi in dragimi osebami, še toliko večji. Spreminjanja dosedanjega načina delovanja in vedenja se je vredno lotiti čimprej, saj bomo v nasprotnem neustrezni vzorec znova in znova ponavljali v novih odnosih. Saj veste, spremembo lahko naredimo le pri sebi! 

Prekinjanje odnosov nam samo po sebi ne bo prineslo pravih sprememb.Osnovno vodilo naj  bo naša sprememba, ki bo povod za to, da se bodo postopoma začeli tudi odnosi z drugimi postavljati na »pravo mesto«. Temu seveda lahko sledi tudi prekinitev odnosov, ki so izpolnili svoj namen. Morda bomo takrat tudi spoznali ali si lažje priznali, da jih take kot so več ne želimo, ne potrebujemo, kar tudi ni tako slabo.

Kaj nas zadržuje, da se ne postavimo zase in težko rečemo »ne«?

Pogosto strah, bojimo se zavrnitve. Strah nas je, da bi koga prizadeli, da bomo prizadeti sami. Strah nas je, da nas bodo imeli drugi za sebične, ozkosrčne.

Včasih čutimo močno potrebo po tem, da bi bili ljubljeni, sprejeti, zato smo pripravljeni narediti vse, da bi to dosegli.

Slabe izkušnje iz podobnih situacij iz preteklosti, pomembne so predvsem izkušnje iz otroštva, iz naše primarne družine. Če doma ni bilo pravih razmejitev, se tega nismo mogli naučiti. Če je bila poslušnost, pridnost in brezkompromisna ubogljivost pogoj, da smo se čutili sprejete in ljubljene, nam ta popotnica precej utežuje pot pri uveljanju sebe.

Postavljanje meja je seveda zelo povezano z našo stopnjo samozaupanja, samozavesti, čustvene stabilnosti, pomembnimi življenjskimi vrednotami in še z marsičem.

Zavedajmo pa se, da imamo PRAVICO do enakovrednih odnosov, imamo pravico odzvati se na zahteve in pričakovanja drugih. Hkrati je res, da pogosto sami sebe zadržujemo v vlogi večnega »prilagojevalca in popustljivca« in sami dajemo drugim  priložnost za raziskovanje in preverjanje naše stopnje potrpežljivosti,  odločnosti, samospoštovanja, samozaupanja…

Točka, ko postanemo naveličani in »utrujeni« od nenehnega prilagajanja, izpolnjevanja želja in zahtev drugih, popuščanja, neprimernega odnosa drugih do nas, je izhodišče za ODLOČITEV, da bomo tvegali in se postavili zase. Tokrat pa zares!

Kako postaviti mejo in reči »ne«?

Asertivno – vljudno, spoštljivo, a hkrati odločno in samozavestno.

Zastopajmo svoje interese, a hkrati kažimo do drugih spoštovanje. Jasno povejmo kaj želimo in česa nočemo. Če podamo kritiko, jo izrazimo na vedenje, na njihova dejanja in ne na osebo samo. Izrazimo in pokažimo svoje lastne občutke in ostanimo razumevajoči do druge strani. Kljub temu, da se nam morda zdi, da »druge« dobro poznamo, vedimo, da nismo v »njihovi koži« in nikoli ne moremo poznati vseh razlogov za njihov naćin vedenja.

Za vse, kar se nam v življenju dogaja obstaja namen. Morda so osebe, s katerimi imate najbolj neurejene odnose vaši največji učitelji in pomočniki, da končno lahko razvijete svoje še neizražene sposobnosti, lastnosti in se začnete v večji meri zavedati svoje lastne vrednosti.

Postavljanja osebnih meja se seveda lahko naučimo. Je sicer proces, ki zahteva svoj čas, voljo in pripravljenost spoznavati sebe, svoja prepričanja, pretekle izkušnje, družinske in osebne nezavedne vzorce. Prinaša pa veliko – zdrave in pristne odnose s seboj in z drugimi. Vredno je!

Vse objave