PRILAGAJATI SE ALI UGAJATI?

15.01.2020

Ruski psiholog Mihail Litvak je zapisal:

»Ne vem, katera pot vodi do uspeha, vem pa, katera vodi do neuspeha – to je želja, da bi vsem ugajali.«


Prilagajanje drug drugemu je nujno za vzdrževanje zdravih odnosov, pogoj za dobro sodelovanje in temelj kvalitetnega sobivanja.

Toda prilagajanje vsebuje pomemben pogoj in ta je, da se v odnosu prilagajajo vsi, kajti v nasprotnem to enostransko prilagajanje počasi postane samo še ugajanje, ugajanje drugim.

Zakaj želimo ugajati? 

Morda se želimo s tem izogniti konfliktom, morda nas je strah povedati svoje mnenje, si ne upamo postaviti se zase, morda želimo zgolj izpolniti pričakovanja, ki jih imajo drugi do nas ali samo mi mislimo, da jih imajo, morda s tem želimo le to, da bi nas nekdo opazil, pohvalil…

Vsi imamo v sebi vsaj malo želje, da bi bili drugim všeč, da bi jim ugajali. Kljub temu, da si s tem lahko trenutno povečamo občutek lastne vrednosti, pa nam to na dolgi rok žal ne bo povečalo naše samozavesti. Še več, na tak način bolj privlačimo in vzdržujemo neenakovredne in morda celo manipulativne odnose, ki nas dolgoročno zanesljivo ne zadovoljujejo in še manj osrečujejo. Jemljejo nam energijo.

Ko v nekem odnosu začutimo nelagodje, ko se v njem ne počutimo več prijetno, je čas, da se ustavimo in razmislimo o tem, tudi o naši vlogi in našemu prispevku k temu. Predvsem se vprašajmo, kaj zares želimo, s čim smo sami prispevali k nastalemu položaju, kaj lahko spremenimo, izboljšamo in popravimo.

Hkrati se pa zavedajmo, da ni naša naloga, da bi ugajali vsem.

Imamo pa pravico in nenazadnje tudi nalogo vzpostavljati, ohranjati in živeti v ljubečih, spoštljivih odnosih do sebe in do drugih.

Če bomo temu sledili, bodo čez čas nekateri verjetno odpadli, ostali pa bodo tisti pravi, enakovredni in zares iskreni.

Vse objave