SPREMINJANJE SEBE

17.09.2019

Naša življenja v veliki meri oblikujejo naše misli in čustva. Vsaka misel sproži v možganih biokemično reakcijo, kar aktivira nevronska vezja, da lahko ta ustvarijo določene kemične snovi, ki ustrezajo tistim mislim, ki jih imamo. Naše počutje tako odseva tisto, kar nam je »šinilo v glavo«. Čutimo torej tako kot mislimo, potem pa mislimo tako kot čutimo. Pride do nepretrganega kroga, ko sčasoma več ne vemo, kaj od tega je bilo prej – misel ali čustvo. 

Ko to misel ali občutke ponavljamo, pride do t.i. vzorca, navade, lahko prepričanja, načina razmišljanja in čustvovanja, ki postane del naše identitete, del naših osebnostnih lastnosti. Če so misli in čustva prijetna, pozitivna, je to odlično, a kaj, ko ni vedno tako…

Kljub vsej paleti medsebojnih raznolikosti je prvi korak skupen vsem in to je  ODLOČITEV za spremembo. Koristno je, če nadaljujemo tako, da poskušamo prepoznati vzorce, večinoma podzavestne programe, zaradi katerih živimo avtomatizirano, kot da bi bil naš podzavestni um računalnik, iz katerega lahko dobimo le podatke, ki smo jih vstavili.

Nekateri podzavestni vzorci so zelo trdovratni, lahko smo jih prevzeli od staršev v zgodnjem otroštvu, lahko so rezultat slabih življenjskih izkušenj, veliko vzorcev je t.i. » družinskih« in se prenašajo iz roda v rod, tudi kolektivnih družbenih vzorcev ni za zanemariti. Dejstvo, kako pomemben vpliv na otroka ima materino počutje v času nosečnosti in sam potek poroda, je že splošno znano.

Najtrdovratnejši vzorci so običajno povezani z nam zelo pomembnimi življenjskimi področji.

Kdaj vemo, da smo jih zares začeli spreminjati, odpravljati? 

Šele takrat, ko s svojimi mislimi zares presežemo vpliv čustev in ko so naša dejanja drugačna, mogočnejša od občutkov, ki so se ugnezdili v našo podzavest in postali del našega jaz-a.

Pozitivno razmišljanje je koristno, za korenito spremembo pa precej premalo. Pozitivno razmišljanje brez, da se tako tudi dejansko počutimo, lahko povzroči še dodatni osebni konflikt, ko se začnemo spraševati o smiselnosti. Lahko se začnemo celo obtoževati, da nam »itak nič ne uspe«, kar nas še prej odvrne od odločitve za spremembo in osebno rast.

Drugačno DELOVANJE je nujna in prava pot za spremembo.

Življenje se nam ne bo spremenilo kar samo od sebe, spreminjamo ga mi!

Vse objave