ŽIVLJENJSKE IZBIRE

14.12.2019

»Velikokrat srečamo usodo prav na poti, ki smo si jo izbrali, 

da bi se ji izognili.« ( La Fontaine)


Naše celotno življenje je sestavljeno iz neštetih izbir, bolj in manj pomembnih. Pogosto se zgodi, da nam ravno navidezno povsem nepomembna izbira sčasoma povsem spremeni življenjski tok.

Tiste velike »življenjske« izbire in odločitve prihajajo praviloma takrat, ko se končuje ena majhna etapa v življenju in se začenja nova.

Pa vendar… kako pravilno izbrati?

Filozofi so že v preteklosti govorili, da so vse izbire v življenju del ene poti, ki se imenuje smoter življenja. Zato so bili prepričani, da si moramo pri velikih življenjskih izbirah postaviti eno samo vprašanje: »Ali je to, kar sem izbral/a, del mojega življenjskega smotra?« 

Pri tem poskušajmo svoj življenjski namen dojeti predvsem s »srcem« in ne samo z »glavo«. Preveč razumsko odločanje nas pogosto zaustavi, glava zapleta, preveč analizira, dvomi, išče dokaze in vzbuja strahove.

»Srce« pa še naprej sanja, ve… ne moremo ga prevarati, saj samo »srce« zna pri pomembnih življenjskih odločitvah prepoznati tisto, kar sodi v naše življenjsko poslanstvo, kar je del našega življenjskega namena. Če si pri izbirah in odločitvah dovolimo upoštevati naša občutja in zaupati intuiciji, lahko prej izberemo tisto pravo, kar je zares v harmoniji z nami, z našimi najglobljimi hrepenenji, željami, sanjami, z našo usodo, ki bi se ji razumsko morda želeli celo izogniti…

Zase vem, da sem se odločila za izbire »s srcem«, vse bolj zaupam svoji intuiciji in občutkom, ki mi jih ob tem pokaže telo. To seveda ne pomeni, da povsem ignoriram razum, ki mi morda ponuja drugačne razlage in rešitve, a napredujem v prepoznavanju miselnih konstruktov, dvomov in strahov, ki so naši največji »sovražniki«. 

Verjamem in zaupam.

Vse objave